The wishlist name can't be left blank

#4: La Sibilla, La Famiglia

#4: La Sibilla, La Famiglia

La Sibilla bevindt zich in de Golf van Napels, omringd door de zee. Een vulkanisch gebied waar de familie Di Meo tot in perfectie de filmische Italiaanse familie aan het uithangen is. “We wonen met z’n achtendertigen in twee huizen, naast elkaar”, vertelt Vincenzo. “Wel hele grote huizen hoor…”, voegt hij toe, maar dat helpt niet. Je hebt het beeld al in je hoofd. Komt The Godfather scène van dat huwelijk in je op? Precies, en dat - min de factor van de georganiseerde misdaad - lijkt het dagelijkse tafereel te zijn rondom de wijngaarden van La Sibilla. Al vijf generaties lang is de familie Di Meo verantwoordelijk voor deze wijnen, waarbij elke generatie zijn eigen draai geeft aan de stijl zonder er al te veel aan te veranderen.

 

Wijnopvoeding 

Vincenzo Di Meo, nog maar achtentwintig jaar oud, heeft de leiding in handen. Een grote verantwoordelijkheid die de warme familie weloverwogen al vroeg aan hem gaf. Want de jongste generatie, dat is waar ze het allemaal voor doen. De symbolische traditie die daar mee samenhangt is veelzeggend: elke familiebaby krijgt, tijdens de eerste oogst na de geboorte, een speen toegediend die in de wijnmost is gedoopt. En dat heeft geholpen. Vincenzo’s Campi Flegrei Falanghina 2013 is al bekroond; met ‘Tre Bicchieri’ in de Gambero Rosso gids van 2015. En Campi Flegrei Cruna deLago 2012 kreeg de titel ‘Eccellenze’ in de L’Espresso gids ‘I vini d’Italia 2015’. 

 

Marsigliese, piedirosso, falanghina

piedirossoDe marsigliese is een inheemse druif die door de Di Meo’s is ‘ontdekt’, een die anders waarschijnlijk in de vergetelheid zou zijn geraakt. La Sibilla werkt ook met andere regionale druiven, als falanghina en piedirosso. Een oud familiegerucht vertelt dat er ooit een oom was die na een fles 100% marsigliese (de wijn die vroeger op elk groot feest van de Di Meo's werd geschonken) met zijn kleren aan Lago Fusaro in sprong om naar de overkant te zwemmen. Niemand weet of het echt waar is, welke oom dit was en of hij de overkant gehaald heeft. Misschien is het een kleine ‘geniet, maar drink met mate’ campagne binnen de familie, om de kinderen te waarschuwen voor iets te veel gezelligheid. 

 

Echte liefde…

Vincenzo Di Meo

Om de familietraditie te kunnen voortzetten is liefde van belang. En Vincenzo is verliefd. Tot over z’n oren, op Michela. De flessen Vigna Madre uit 2012 bevatten meerdere referenties aan hun relatie. Niet alleen zijn de eerste letters van hun voornamen gelijk aan de eerste letters van deze wijn, ook is 2012 het jaar dat ze elkaar ontmoetten. Vigna Madre staat voor 'de moeder van alle wijngaarden': hier komen alle planten vandaan voor de La Sibilla wijnen. Dat het Vincenzo’s wens is om samen met Michela kinderen te krijgen komt tot uiting in het gedicht dat hij schreef en op de achterkant van alle flessen uit 2012 staat. 

 

Madre   -   Moeder

la mia   -   De mijne

colei che sara   -   Zij die zal worden

la vigna genitrice   -  De moeder van de wijngaard

 

De kans is dus groot dat Vincenzo binnen een paar jaar de cyclische handeling van de speen in de druivenmost mag uitvoeren bij zijn eigen kleine opvolgers. 

 

Wijn-spijsadvies van Koen van der Plas, InterScaldes**

Koen

Wijnen van La Sibilla worden geschonken bij onder andere Hilton Amsterdam, Vicini (Rotterdam) en Restaurant Spetters (Breskens). Koen van der Plas (23 jaar), sommelier bij Manoir Restaurant Inter Scaldes (Kruiningen), is net als Vincenzo Di Meo een jong talent. Hij werkt al drie jaar bij het tweesterrenrestaurant en is door GaultMillau benoemd tot ‘Talentvol Sommelier 2014’. Toen wij hem vroegen naar een wijn-spijs met de Marsiliano van La Sibilla kregen we zoiets moois van hem terug… Dat willen we u niet onthouden. Sterker nog, we willen dat de hele wereld het leest. We love Koen and this is why

 

 

 
 
Vorige #5: Wijn van grote hoogte
Volgende #3: Garnacha uit Navarra