Land van oorsprong | Oostenrijk |
Type | Familiebedrijf |
Sinds | 1894 |
Oppervlakte | 22 hectare |
Productie | 95.000 flessen per jaar |
Oenoloog | Nicolaus Saahs jr. |
Landbouw | Biodynamisch gecertificeerd |
Nikolaihof
Het huis Nikolaihof is gebouwd op de bijna 2000 jaar oude fundamenten van het Romeinse kasteel Favianis. Gedeelten van deze fundamenten zijn nog steeds zichtbaar in de kelder die dienst doet als wijnkelder. In deze kelder is ook geschreven bewijs gevonden dat in deze regio al in de 5e eeuw wijnbouw plaatsvond. Sinds 1894 is het in bezit van de familie Saahs.
Druiven
Nikolaihof heeft 22 hectare wijngaard in bezit op de best gelegen, mineraalrijke, zonrijke terrassen langs de Donau. De bodem bestaat hier uit primair rotsgesteente als graniet, gneis en mica. Op deze wijngaarden is riesling (55%), grüner veltliner (35%) aangeplant. De resterende 10% wordt ingevuld door neuburger, weissburgunder, frühroter veltliner en chardonnay.
Biodynamische wijnbouw
Al ruim 30 jaar – en sinds 1988 gecerticeerd – werkt Nikolaihof volledig biodynamisch. Dit houdt in dat naast het absoluut ontbreken van chemisch bestrijdingsmiddelen en kunstmest ook de kosmos wordt betrokken in het bepalen van oogstmoment en wijnbereiding. De druiven worden altijd handmatig geoogst en direct geperst waarna ze vergisten in grote foeders (2000 tot 12000 liter) waar ze ongeveer zes maanden in rijpen. Er worden beslist geen gisten en enzymen toegevoegd, alleen die gisten die meekomen uit de wijngaard dragen zorg voor de vergisting. Technische middelen als koelen, filteren, etcetera komen niet voor, zo ook wordt geen zwavel of sulfiet toegevoegd. De wijnen van Nikolaihof bestaan voor 100% uit spontaan vergiste druiven.