Land van oorsprong | Oostenrijk |
Type | Familiebedrijf |
Sinds | 1976 |
Oppervlakte | 15 hectare |
Productie | xx flessen per jaar |
Oenoloog | Judith Beck |
Landbouw | Biodynamisch gecertificeerd |
Wijnhuis Beck
De wijnen van Judith Beck weerspiegelen haar persoonlijkheid als mens en wijnmaakster. Ze zijn elegant en puur, delicaat en veelzijdig, en af en toe onhandelbaar of broos.
Het zijn wijnen met een eigen persoonlijkheid, een eigen karakter, wijnen die emoties opwekken. Judith heeft na haar studie aan de wijnbouwschool van Klosterneuburg internationale ervaring opgedaan bij – onder andere – Cos d’Estournel in Bordeaux, Braida in de Piemont en Errazuriz in Chili. Ze leidt het familiewijngoed sinds 2000.
Verscheidene bodemtypes
De wijngaarden liggen in het Neusiedlersee-gebied. Het grote en ondiepe wateroppervlak van de Neusiedlersee (ca. 300 km2 groot en 1 à 1,5 m diep) fungeert als warmteregulator.
De warmte die overdag wordt opgenomen, wordt gedurende de nacht weer afgegeven zodat de druiven optimaal rijpen. De bodemtypes van haar wijngaarden zijn zeer verscheiden. In één enkele wijngaard kunnen naast humus zowel gravel, leem, kalksteen als ook een grote diversiteit aan mineralen voorkomen.
Dit is de basis voor complexe en veelzijdige wijnen. Ze heeft bezittingen in een aantal topwijngaarden zoals Altenberg, Gabarinza, Salzberg en Schafleiten.
Biodynamische werkwijze
Judith’s grote passie zijn de traditionele rode Oostenrijkse druivenrassen zweigelt, blaufränkisch, st. laurent en pinot noir, waar ze een zesde zintuig voor heeft. Sinds 2007 werkt ze biodynamisch.
Dat betekent dat ze onder andere de humusopbouw van de grond bevordert door gebruik van compost en begroeiing. Ook gebruikt ze kruidenextracten – van bijvoorbeeld brandnetel en kamille – en biodynamische preparaten om de afweerkrachten van de druivenstokken te versterken.
Ook werkt ze in de wijngaarden volgens de cycli van de maan. Een gezonde bodem en gezonde planten vormen voor Judith de basis tot het maken van hoogwaardige wijnen, met een individueel smaakprofiel, die de regio en de wijnmaakster weerspiegelen.
Kennis vergaren en delen
Ofschoon Judith als wijnmaakster staat voor individualiteit en wijnen met een eigen karakter wisselt ze veel ervaringen uit met collega-wijnmakers.
Als enige vrouw is ze lid van Pannobile, een club met topwijnmakers uit Gols, van Respekt met alleen biodynamische wijnmakers en van ’11-Frauen & Ihre Weine’ dat – zoals de naam aangeeft – bestaat uit vrouwelijke wijnmakers. Al die kennis proeven wij wel terug in haar wijnen.