The wishlist name can't be left blank

#9: De groene ambities van Ronca

#9: De groene ambities van Ronca
In de Italiaanse vocabulaire, en dus ook in de Italiaanse versie van Scrabble, komen de letters K en W niet voor.  In Nieuw-Zeeland gebruiken ze die letters wel. Maar ja, daar groeien ook veel kiwi’s. Weet u waar ook veel kiwi’s groeien? In Italië. Vreemd genoeg veel meer dan in Nieuw-Zeeland, en volgens Wikipedia zelfs meer dan waar dan ook. Dat begon in de jaren ’70, met een paar lolbroeken die dit exotische groene fruit lieten groeien op Italiaanse bodem, tegen alle alfabetische logica in. Een van die pioniers heet Walter Ronca, oprichter van het gelijknamige wijnhuis. Nu besteedt hij trouwens niet zo veel tijd meer aan kiwi’s. Hij maakt gewoon heel lekkere wijn. 
 
Lokale druifsoorten

roncaCantina Ronca bevindt zich ten zuiden van het Gardameer, waar de combinatie van de mineraalrijke grond en het gematigde klimaat perfect is voor zowel druiven als kiwi’s. Toch zijn we er blij mee dat Walter en zijn zoon Massimo in 2006 besloten om de nadruk te leggen op wijn: "Want dit bijzondere terroir verdient het om te worden geproefd." En laten we eerlijk zijn, dat is toch moeilijker te proeven in een kiwi dan in mooie wijnen van lokale druifsoorten als corvina, rondinella en garganega. 

 

Een groene revolutie
Walter Ronca, zijn zoon Massimo en dochter Cristina voelen zich, terecht, gezegend met het terroir en de mooie producten die dit oplevert. Toen ze de Italiaanse Minister van Landbouw hoorden waarschuwen voor massale bijensterfte als gevolg van pesticiden lagen ze daar dan ook flink wakker van. Het resulteerde in een ‘groene revolutie’ van dit wijnhuis, wat overigens niks te maken heeft met de kleur van kiwi’s. Wel met zonnepanelen die in 30% van de benodigde stroom voorzien en het uitbannen van insecticiden en pesticiden in de wijngaarden. Dit jaar zette Ronca de volgende grote stap: de conversie naar biologisch. Volgens verwachting zijn in 2018 alle wijnen 100% biologisch, maar nu al worden hun wijnen geroemd in de Slow Food gids van Italië.
 

Vicini_Ronca

Wijn in het land van de kiwi
De duurzame, fijne wijnen van Ronca zijn trouwens ook populair buiten Italië. Cristina Ronca ziet zelfs de vraag groeien in Azië. Zoals in China, waar de geschiedenis van de druif niet zo diep geworteld is als hier. Maar ach, daar komen van origine weer andere lekkere producten vandaan, zoals kiwi's. En dan is het cirkeltje weer rond. 
 
 
 
 
Vorige Proefschrift Wijnconcours: twee winnaars
Volgende Wijnspijs advies: Exceptional Harvest