#7: De ziel van Salento
Het Italiaanse woord ‘severo’ kan worden vertaald naar serieus, strikt of ernstig. De vraag is dan of de Italianen die hun baby de jongensnaam Severino geven stiekem de hoop uitspreken dat het kleine mannetje geen humor heeft. Severino Garofano, de oprichter van Azienda Monaci, is inmiddels een man op leeftijd. Zijn zoon Stefano verzekert ons dat dat lot zijn vader is bespaard. “Mijn vader heeft zeker humor” zegt hij met een vrolijke glimlach, denkt vervolgens even na en vervolgt dan met een ernstig gezicht: “maar niet als het om wijn gaat, daar maakt hij inderdaad geen grappen over.”
 
Een culturele missieSeverinoGarofano
Terwijl Severino Garofano nog altijd een serieuze rol speelt als vinoloog van het gelijknamige bedrijf hebben Stefano en zijn zus Renata de dagelijkse leiding. Stefano vertelt dat wijn in zijn jeugd al een grote rol speelde, en dat hij na z’n huiswerk meteen naar beneden rende om zijn vader te helpen in het wijnlaboratorium. Aan tafel werden vervolgens de resultaten besproken, maar ook verhalen gedeeld over de wijngeschiedenis van de regio. En daar valt veel over te vertellen. De stad Copertino, waar wijnhuis Stefano Garofano
is gevestigd, bevindt zich in de streek Salento: het meest zuidelijke puntje van Puglia. Salento heeft een lange, complexe geschiedenis. De wijn uit Copertino werd ooit door koningen en veldheren gezien als de hoogste kwaliteit, een imago dat Severino in ere wil herstellen. Stefano: “Mijn vader ziet wijn maken niet als werk, eerder als een uiting van cultuur. In zijn wijnen is hij altijd op zoek naar de ziel van Salento”. 
 
negroamaroNegroamaro
En dat is precies waar de drie wijnen voor staan. Een traditionele uiting van 100% negroamaro zoals dit niet vaak meer voorkomt in de regio. Deze druif, wederom met weinig humor te vertalen naar ‘zwart en bitter’, heeft in de wijnen van Severino een iets lichtere kleur en is minder fruitgestuurd dan zijn concurrenten. Eloquenzia is hier een mooi voorbeeld van. Deze wijn is niet geïnspireerd door de smaak van de moderne consument en kan gezien worden als een glas met karakter. Toch heeft het hiermee zijn toegankelijkheid niet verloren, wat ook wordt benadrukt door de naam. Goed doordrinkbaar, een fijne eigenschap die vaak leidt tot een verhoogde eloquentie aan tafel. Dat mogen serieuze gesprekken zijn, maar een beetje humor is best toegestaan. Tenzij het over wijn gaat. 
 
Wijnspijs-advies van Ronnie Brouwer, De Kromme Dissel*ronniebrouwer
Ronnie Brouwer, sommelier van restaurant De Kromme Dissel in Heelsum, geeft ons een spijstip bij Eloquenzia van Severino Garofano. “Dit is een wijn met veel rijpheid. Zachte, brede smaken en een sprekende kruidigheid. Voor een negroamaro wijn is Eloquenzia vrij licht en verteerbaar. Je proeft het Italiaanse zonnetje, maar niet op een overdreven manier, juist in een slanke, frisse stijl. Ik adviseer daarom een lichter gerecht dan ik normaal zou doen bij een wijn van 100% negroamaro. Bijvoorbeeld een mooie kalfswang met zwarte truffel, een saus van morilles en daarbij een klein stukje kalfszwezerik.” 
 
 

Meer weten? Bekijk hier de wijnen van Severino Garafano.