#8: Een bijzondere oogst

José Antonio Zarzana is een grote, statige man. Stijlvol gekleed, altijd gevolgd door een charmant wolkje Agua de Colonia, en ja, z’n haar zit elke dag goed. José is misschien wel de meest Spaanse Spanjaard die er te vinden is. Hij heeft een klassieke stijl waarbij je waarschijnlijk een oudere man voor je ziet, maar José is pas 39. Een oude ziel in een elegant jong lichaam. De werknemers van zijn wijnhuis, Ximénez-Spínola, proberen hem al jaren over te halen een Facebook account aan te maken, maar daar wil hij niks van weten. Onbegrijpelijk, want met zo’n perfect kapsel zou je een fantastische profielfoto kunnen maken. 

 

joseHet sprookje van Pedro Ximénez

Ximénez-Spínola bevindt zich in Jerez en is het enige wijnhuis dat volledig heeft gespecialiseerd in de pedro ximénez-druif, vaak afgekort naar PX. In Jerez gaat het verhaal dat deze druif afstamt van riesling, ooit in de rugzak van een 17e eeuwse Duitse soldaat meegenomen naar Zuid-Spanje en met de jaren gemuteerd naar een eigen identiteit. De naam van deze soldaat was Peter Siemens, wat met een beetje fonetische fantasie om te buigen is naar Pedro Ximénez. Een leuk wijnsprookje, maar de waarheid is - zoals altijd - iets saaier. Wijnjournalist Jancis Robinson (Master of Wine) schrijft dat de oorsprong van de druif gewoon in Zuid-Spanje ligt, en dat de naam Ximénez een veelvoorkomende achternaam is in die regio. Nou, maak daar maar eens een leuk verhaal van. Maar, het wordt spannender…

 

Exceptional Harvest

Bijna alle druiven voor PX-sherry uit deze regio worden geïmporteerd uit Montilla-Moriles, 200 kilometer verderop. De PX-druiven van José Antonio niet. Zijn druiven groeien op de route van Jerez naar Sanlúcar de Barrameda, op de gerenommeerde grond van de Balbaina pago. Dit is een van de beste pagos van Jerez, een soort grand cru van dit gebied waarbij het hoge kalkpercentage te vergelijken is met bijvoorbeeld de Champagne-streek. Hier wordt normaal gesproken alleen palomino fino geplant, maar op deze grond verbouwd José Antonio PX-druiven voor zijn dessertwijnen en brandy. En nu wordt het echt spannend: sinds 2010 maakt hij hier ook wijn mee. Een witte wijn van iets later geoogste PX-druiven met een klein restzoetje. Dit is nog nooit eerder gedaan. Wat voor naam geef je zo’n uniek nieuw product? Elk jaar komt er een bevriende Duitse wijnmaakster langs bij José Antonio, en elke keer roept ze hetzelfde: “Wow, every year you have an exceptional harvest!” En de naam was geboren. 

 

Vechten om flessenximenezspinola

Exceptional Harvest van Ximénez-Spínola is een unieke innovatie, iets dat eigenlijk nog maar zelden voorkomt in de wijnwereld. Je kan dan bedenken dat hier veel over te vinden is op internet, of dat het vele prijzen heeft ontvangen, maar ook hier komt het nuchtere karakter van José Antonio tot uiting. Hij is wars van grote wijnconferenties en concoursen. Hij houdt zijn wijnen bewust onder de radar en het moet je zelfs een beetje worden gegund om de flessen te kunnen inkopen. Alle verkopen gaan op allocatie, wat erop neerkomt dat niemand zoveel flessen krijgt als hij eigenlijk wil hebben. Er wordt gevochten om de flessen, dus José Antonio heeft geen online aanwezigheid nodig. Z’n haar zit toch wel exceptioneel goed. 

 

Wijnspijs advies van Ron Verhage, Restaurant Fred

Ron Verhage, sommelier van Restaurant Fred in Rotterdam, neemt ons mee in zijn zoektocht naar een wijnspijs advies bij de Exceptional Harvest. Lees hier over zijn verrassende vinding, inclusief proefnotities.