The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongDuitsland
TypeFamiliebedrijf
Sinds2020
Oppervlaktexx hectare
Productiexx flessen per jaar
OenoloogSophie Christmann en Mathieu Kauffmann
LandbouwBiodynamisch

Christmann & Kauffmann

Wat waren we verheugd toen we eind juni ’23 voor een allereerste keer kennis mochten maken met de mousserende wijnen van dit nieuwe domein. We proefden de tweede ‘lichting’ uit de 100-serie (riesling) en 200-serie (spätburgunder, chardonnay, weissburgunder) en waren overdonderd door wat we proefden. Zowel de cuvée no.102 en no.202 waren prachtig gestructureerd, licht van stijl maar toch enorme diepgaand en enorm finesserijk. Alle druiven voor deze wijnen worden met de hand geoogst, spontaan vergist, voor het grootste deel op gebruikt hout, gebotteld en later gedegorgeerd zonder toevoeging van enige dosering. Alle wijnen zijn dus Brut Nature. De virtuositeit van Mathieu Kauffmann als sektmaker, samen met het talent van Sophie Christmann en de ervaring van vader Steffen zorgen ervoor dat hier wordt gestreefd naar het allerbeste. “Het maken van mousserende wijn is zowel onvoorwaardelijke ambitie als grote nederigheid. Die ene uitgifte per jaar moet kloppen” zegt Sophie hier zelf over.

Deze wijngaarden zijn gelegen op 5 hectare in een hoek van de Val di Mezzane, een prachtige vallei net ten oosten van de provincie Verona. Deze vallei begint dicht bij de stad Vago di Lavagno en groeit vanaf hier omhoog in de richting van Mezzane di Sotto. Het heuvelachtige landschap wordt gekleurd door wijnstokken maar ook door kersen-, olijf- en kastanjebomen die door elkaar zijn aangeplant op een kalkhoudende bodem. Dit gebied wordt door Italianen beschouwd als één van de mooiste delen van Verona, mede ook door de overvloed aan water, talrijke beekjes en de overblijfselen van nederzettingen uit oude (Romeinse) tijden.

Sinds 2010 is Marinella Camerani het gezicht op de boerderij, tevens eigenaar bij Corte Sant’Alda. Hier heeft ze de dagelijkse werkzaamheden overgedragen aan haar dochter Alda. Het streven bij Adalia is naar jonge, betaalbare maar authentieke wijnen in direct contact met de natuur. Dankzij dit gedachtengoed en haar ervaring op het land en in de kelder waait er een eigentijdse, frisse en enthousiaste wind in deze traditionele Italiaanse wijnstreek. Elke Adalia-wijn komt uit een bepaalde wijngaard die door de ligging, de variëteit van de druiven, de leeftijd en het de training in een dubbel pergola-systeem een geheel eigen identiteit ontwikkelt. In de kelder wordt weloverwogen houtrijping toegepast, maar niet in overdaad. Daarnaast wordt er veel geëxperimenteerd met amphorae, cementen tanks en ongefilterde eindproducten waarmee een prachtige eigentijdse lijn aan topwijnen ontstaat.

Naast deze 100-serie en 200-serie (die per tirage een nummer zal oplopen) zullen op termijn ook enkele ‘grand teroirs’ worden uitgebracht, grootse mousserende wijnen uit de meest unieke en sprekende Erste Lagen en Große Lagen in Mittelhaardt. Hiervoor is inmiddels een evenwichtige planning uitgezet om tot september 2027 liefst 7 wijnen toe te voegen aan het portfolio. We zetten ons hierom na een geweldige marktintroductie alvast schrap voor al het moois dat Sektgut Christmann & Kauffmann ons nog gaat bieden in de komende jaren.