The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongDuitsland
TypeFamiliebedrijf
Sinds1648
Oppervlakte42 hectare
Productie350.000 flessen per jaar
OenoloogGunther Künstler en Rolf Schregel
LandbouwConventioneel

Künstler

De wijnbouwtraditie van de familie Künstler gaat terug tot 1648. Tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bewerkte zij wijngaarden in Untertannowitz. Dit dorp ligt in Zuid Moravia en maakte destijds deel uit van republiek Tsjecho-Slowakije. In 1945 werden Duitstaligen, waartoe de familie behoorde, gedwongen hun thuisland te verlaten. Na de onteigening van hun bezittingen en aansluitende deportatie kwam het gezin uiteindelijk in Hochheim am Main terecht. Daar aanvaardde Franz Künstler de functie van wijnmaker bij het plaatselijke Domdecant Werner’chen Weingut. In 1965 stichtte hij zelf weer een klein wijngoed. Door consequent naar topkwaliteit te streven dreef dit al snel aan de kwalitatieve oppervlakte. In 1992 nam zijn zoon Gunter het familiewijngoed over en zet dit nu, samen met zijn vrouw Monika, voort. Met Gunter heeft het wijnbedrijf een enorme groei doorgemaakt. Met grondbezit in alle topwijngaarden van Hochheim, zoals : Kirchenstück, Domdechaney, Hölle, Reichestal, Herrnberg, Stein en Stielweg. Recentelijk heeft hij er zelfs Rüdesheimer wijnbergen erbij gekregen. 

De Rheingau
De kleine Rheingau is zonder meer de beroemdste Duitse wijnstreek. De idyllische regio is grotendeels gesitueerd aan de Rijn en voor een klein deel ook aan de rivier Main. De wijnstreek meet 3.088 hectare wijngaarden, die zich over vijfendertig kilometer uitstrekken. De loop van de Rijn gaat vanaf de bron in Zwitserland bijna onafgebroken van zuid naar noord. Die natuurlijke stroming verandert tussen de plaatsen Mainz en Bingen van oost naar west. De waterloop stoot daar op de massieve wand van het Taunusgebergte. Dit gebergte zorgt samen met de aanwezige rivier voor een uniek microklimaat dat uitstekend is voor de wijnbouw. Het Taunusgebergte beschermt de wijngaarden tegen koude noordelijke windstromingen en het wateroppervlak zorgt voor reflectie van het zonlicht.

De bodem
In de Rheingau kan je niet spreken over een doorsnee type Rheingau-bodem; de aardkost is hier een lappendeken met meer dan 130 verschillende samenstellingen. Ook de microklimaten kunnen sterk verschillen. Zo onderscheidt het kleine Hochheim (in het oostelijke deel aan de rivier de Main) zich van de rest, omdat het hier warmer is. Er vindt hier meer warmte-opeenhoping plaats, waarvan de druiven enorm profiteren. Ook treft men hier veelal zwaardere bodems aan met klei en kalkaandelen. In de rest van de Rheingau zijn er meer lichtere bodems, die relatief snel te verwarmen zijn. De wijngaarden van Rüdesheim zijn voor het grootste deel op steile berghellingen aangelegd, met merendeels grijze en rode leisteen met soms löss, löss-leem en kwartsiet.

De wijnfilosofie
“Wat in de wijnbergen groeit kan men in de wijnkelder niet beter maken”, verklaart Gunter Künstler. Zodoende wordt er veel arbeid in de wijngaarden verricht om een zo hoog mogelijke kwaliteit van druiven te oogsten. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van insecticiden en andere chemische stoffen. Tijdens de pluk worden de druiven in verschillende plukgangen en uitsluitend in kleine kistjes geoogst om deze niet te beschadigen. Droge wijnen worden alleen gemaakt van 100% gezonde druiven met een maximale fysiologische rijpheid. Voor de eigenlijke wijnbereiding wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste techniek in combinatie met jarenlange ervaring en een groot ‘Fingerspitzengefühl’. De wijnen worden, naar gelang de kwaliteit van het oogstgoed, in roestvrijstaal, hout of een combinatie van beide gemaakt. Om stabiele zuivere wijnen te bereiden wordt er gebruikgemaakt van toegevoegde gisten, incidenteel wordt er ook spontane vergisting toegepast. Na de fermentatie liggen de jonge wijnen gedurende enige tijd, vaak tot aan de botteling, op het fijne bezinksel. Dit heeft tot doel om de wijn een zo karakteristiek mogelijk karakter mee te geven.