The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongDuitsland
TypeFamiliebedrijf
Sinds2019
Oppervlakte9 hectare
Productiexx flessen per jaar
OenoloogFreya Lichti en Alex Strohschneider
LandbouwBiologisch (Biodynamisch in conversie)

Lichti & Astroh

Als het nieuws rondgaat dat twee mensen die jarenlang verantwoordelijk zijn voor de biodynamiek bij Bürklin-Wolf samen een wijnmakerij beginnen, baart dat meteen opzien in de wijnwereld. Freya Lichti en Alex Strohschneider staan ​​pas aan het begin van dit veelbelovende nieuwe label: Lichti & Astroh. Met slechts drie wijnen luidden ze (in 2019) het uur nul in. In de tussentijd maakten ze grote stappen in de wijnwereld. Deze stappen worden op dit moment nog gezet in een oude boerderij uit 1755 van Freya’s familie (Weingut Lichti), waar Lichti & Astroh nu nog gevestigd is. Tijdelijk welliswaar, want op den duur moet de oversteek worden gemaakt naar een eigen biodynamische wijnmakerij.

Sinds 2022 pachten Alex en Freya eigen wijngaarden. Dit zijn oude, niet gerooide percelen op kalkgesteente in Leistadt (Bad Dürkheim). Op 9 hectare verwerken ze o.a. riesling, pinot noir en weissburgunder ecologisch, in een volgende stap biodynamisch. Deze weg lijkt nog lang, maar de twee jonge wijnmakers willen dit pad –uit overtuiging– bewandelen. Omdat ze zich bewust zijn van hun capaciteiten, maar ook die van de natuur en haar holistische kracht die om de wijnstokken beweegt. Met dat gedachtengoed werd Lichti & Astroh geboren. Zonder een groot budget op de achtergrond, maar met uitzonderlijke wijnen en een overtuiging om de natuur in de fles te vangen.

Dat betekent ver weg van de gebaande paden en de mainstream maar heel dicht bij de natuur en alles wat zij te bieden heeft. Tijdens de oogst, bijvoorbeeld, richt Alex zich daarom op de ontwikkeling en het aroma van de druiven. “Gedurende deze tijd ben ik constant in de wijngaard en aan het proeven”, legt hij uit. “Wat volgens de tabellen de rijpheid van de druiven is, doet niet ter zake. Het enige wat telt is smaak, de zuurgraad en natuurlijk dat de druiven gezond zijn.” In de kelder is de filosofie minimaal zo uitgesproken en helder. Alle wijnen moeten spontaan worden gefermenteerd, enzymen of pure gisten komen absoluut niet in de kelder. Het gaat om puristisch wijnmaken. De wijnen mogen slechts licht gezwaveld zijn en pas laat afgevuld worden. De gebruikte houten vaten worden nauwelijks geroosterd zodat het fijne fruit van de wijnen niet wordt overstemd, want Freya en Alex willen absoluut geen koffie- of vanilletonen in hun wijnen. Het gaat hen om het authentiek weergeven van het terroir en de druivensoort.

Hoe gereserveerd en introvert het wijnmakerspaar mogelijk ook overkomt, des te krachtiger en volumineuzer zijn hun wijnboeketten. Echter op geen enkele manier voelt dit geparfumeerd en onnatuurlijk maar het doet verlangen naar meer. ‘Trinkfluss’, zoals een Duits woord dit zo mooi kan omschrijven. “Het gaat ons allemaal om wijnen die mensen inspireren. Niet omdat ze ruiken en smaken naar banaan of passievrucht, maar omdat ze de verscheidenheid aan aroma’s van de natuur en het terroir perfect weerspiegelen”, zegt Freya over haar wijnen. En met dit streven en geloof ontstond de magie van een toekomstig topwijnhuis. Onderschreven door Gerhard Eichelmann, die hen tipt als ‘de ontdekking van het jaar 2023’, en zeker door ons en vele positieve geluiden uit de markt na het proeven van de eerste wijnen.