The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongDuitsland
TypeFamiliebedrijf
Sinds1979
Oppervlakte17.4 hectare
Productie100.000 flessen per jaar
OenoloogMarkus Wöhrle
LandbouwBiologisch

Wöhrle

Bij Weingut Wöhrle in Lahr, een kleine stad in de Duitse wijnstreek Baden, zeggen ze graag dat ze werken naar het voorbeeld van de Bourgogne. Maar dit wijngoed heeft allang bewezen een grootheid in zichzelf te zijn. Markus en Tanja Wöhrle, die het familiebedrijf runnen, maken fantastisch mooie wijnen, in harmonie met de natuur. Dat hun bedrijf in 2004 geaccepteerd werd als lid van de VDP, zegt natuurlijk ook wel iets.

Weingut Wöhrle is al sinds 1991 gecertificeerd biologisch. Dat betekent dat het ecosysteem in alle ruim 17 hectare wijngaarden intact is: de bodem zit vol leven; flora en fauna zijn in evenwicht. De kracht en vitaliteit van de natuur wordt doorgegeven aan de wijnstokken en dus ook aan de wijn. Daar komt bij dat de percelen van het wijngoed heel gunstig liggen, op de warme zuidhelling van de Schutterlindenberg, een 287 meter hoge voetheuvel van het Zwarte Woud.

Tegen die helling aan gevlijd zijn onder meer de Lahrer Kronenbühl (VDP.Erste Lage ®) en de Herrentisch, Kirchgasse en Gottsacker (alle drie VDP.Grosse Lage ®). De bodems van deze wijngaarden bestaan uit een samenstelling van kalk, löss, mergel en kiezel. Ook hebben ze ieder een eigen microklimaat, waarin de verkoelende en drogende wind vanuit het Zwarte Woud een belangrijke rol speelt. De aanplant bestaat uit weissburgunder, auxerrois, chardonnay, grauburgunder en spätburgunder.

Voor alle wijngaarden geldt dat het boeiende, complexe samenspel van bodemtype, microklimaat en druivenras wijnen oplevert die net zo boeiend en complex zijn. Markus geeft zijn wijnen een klassieke Bourgondische opvoeding, waarvoor hij vaten uit de Bourgogne gebruikt. De druiven voor de witte wijn laat hij op vat inweken en spontaan vergisten. Het leidt tot precieze, spannende wijnen op het kruispunt van kracht en verfijning, complexiteit en drinkbaarheid, waarbij -naar onze smaak- vooral zijn weissburgunder en chardonnay tot grote hoogte stijgen. De Bourgogne mag dan een rol spelen, dit is gewoon Duitsland op z’n best.