Land van oorsprong | Hongarije |
Type | Familiebedrijf |
Sinds | 1828 |
Oppervlakte | 50 hectare waarvan 25 in Oostenrijk |
Productie | 120.000 flessen per jaar |
Oenoloog | Franz Weninger jr. |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Weninger
De wijnen van de Franz Reinhard Weninger behoren tot de top van Hongarije. Hij leerde de kneepjes van het vak van zijn vader Franz Weninger, een beroemde rode wijnmaker uit Horitschon in Oostenrijk. Rondom het dorpje Balf, in het wijnbouwgebied Sopron, bezit de familie Weninger 22 hectare wijngaard in twee topwijngaarden. De wijngaard Steiner bestaat uit een bijzonder zeldzame bodem van grijze leisteen, die daar tot aan de oppervlakte komt. De wijngaard Frettner bestaat uit mineraalrijke verweerde leisteen en bruine aarde. De belangrijkste druivensoorten zijn kékfrankos (blaufränkisch), syrah, merlot, pinot noir en féherburgundi (weissburgunder).
Biologische wijnbouw
Het wijngebied Sopron ligt in het westen van Hongarije (aan de grens met Oostenrijk) aan de Neusiedlersee. Hier wordt vooral rode wijn gemaakt. De belangrijkste druivensoort is kékfrankos. Franz Reinhard is sinds 2004 actief met de omstelling naar biodynamische wijnbouw. Sinds 2009 is het wijngoed officieel gecertificeerd biologisch: “30 Jahre Erfahrung haben mich gelehrt, dass je weniger wir das Wachstum der Pflanzen beeinflussen, desto eher die Rebstöcke zu ihrem natürlichen Gleichgewicht finden. Die Trauben nehmen mehr vom Terroir auf, die Weine werden eigenständiger und individueller.”