The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongItalie
TypeFamiliebedrijf
Sinds
Oppervlakte1.500 hectare
Productie225.000 flessen per jaar
Oenoloog
LandbouwConventioneel

Castello del Terriccio

Castello del Terriccio vertegenwoordigt een van de grootste wijndomeinen in Toscane, met een totale oppervlakte van ongeveer 1500 hectare, waarvan 65 hectare is toegewezen aan wijngaarden en 40 aan olijfgaarden. Gelegen langs de noordelijke grens van de Toscaanse regio Maremma, net ten noorden van Bolgheri, combineert dit landgoed de ideale combinatie van terroir, windstromen en zonuren. Het resultaat hiervan is een uniek en perfect microkosmos waar de natuur en menselijke interventie zeer evenwichtig samenkomen.

Het landgoed biedt adembenemende uitzichten met wijngaarden die worden afgewisseld met bossen van eiken, eucalyptusbomen en mediterrane struiken. Het bevat ook weiden, boerderijen en glooiende vlaktes die naar de zee leiden. Verschillende beken en een meer omringen het gebied, zorgen voor water voor planten en overvloedige wilde dieren. De historische ruïnes van het middeleeuwse kasteel, waar het landgoed zijn naam aan ontleent, bevinden zich op de hoogste heuvel, vanwaar men het beste uitzicht heeft. Naast wijngaarden en olijfgaarden fokt het landgoed ook Limousin-runderen in het wild.

De wijnbouw in dit gebied dateert uit de Etruskische tijd –ca. 800 tot 100 v. Chr.–, maar pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon een nieuwe fase van de wijnbouw om het volledige potentieel van het gebied te benutten. Internationale druivenrassen werden gekozen, waaronder chardonnay, sauvignon blanc, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, syrah en petit verdot. De wijngaarden worden zorgvuldig beheerd, met de nadruk op lage opbrengsten om natuurlijke rijkdom en concentratie te verkrijgen.

De oogsttijd varieert jaarlijks op basis van het klimaat en de oogst gebeurt volledig handmatig voor de premium-wijnen ‘Lupicaia’ en ‘Castello del Terriccio’. De kelder, die teruggaat tot de negentiende eeuw, behoudt zijn oorspronkelijke structuur, maar maakt gebruik van moderne technologieën en materialen. De vinificatie van verschillende druivenrassen gebeurt gescheiden, met verschillende tijden en methoden voor elke druivensoort.

In het verdere proces rijpen de wijnen in moderne kelderruimtes met stalen tanks, betonnen tanks en houten vaten zoals tonneaux en barriques van Frans eikenhout (Allier, Auvergne). Deze kelder, ondergronds gehuisvest om de juiste temperatuur en vochtigheid te behouden, symboliseert de harmonieuze mix van traditie en efficiëntie op Castello del Terriccio. Het resultaat van dit alles is een serie prachtige wijnen vol expressie en kracht, waarbij elk type wijn de tijd krijgt om te rijpen en zich volledig te uiten.