The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongItalie
TypeFamiliebedrijf
Sinds1933
Oppervlakte50 hectare
Productie35.000 flessen per jaar
OenoloogPaolo Caciorgna
LandbouwBiologisch gecertificeerd sinds 2013

La Serena

De Brunello di Montalcino van La Serena wordt wereldwijd geprezen om zijn hoge kwaliteit. La Rasa, eigendom van de familie Mantengoli’s sinds 1933, is het familielandgoed. ‘Op z’n bordeaux’s’ wordt door het Brunello Consortium gekeken naar de namen van de landhuizen. De meeste producenten kiezen echter voor hun eigen naam als handelsnaam. Licht verwarrend, want La Rasa is dus het huis van het bedrijf La Serena dat wordt gerund door de tweeling Mantengoli.

Enorme groei
De tweelingbroers Andrea en Marcello hebben sinds 1988 de productie van de Rosso di Montalcino en Brunello di Montalcino onder hun hoede. De productie is in die periode gegroeid van 2.700 flessen tot 35.000 flessen op jaarbasis. Het bezit beslaat nu 50 hectare, waarvan nog niet alle aanplant tot volle wasdom is gekomen.

Op natuurlijke wijze
Het succes van de wijnen is te danken aan de enorme toewijding en de zeer zorgvuldige behandeling van de druiven, van het land tot in de kelder. De broers geloven dat je alleen op natuurlijke wijze het beste resultaat boekt. Zo wordt niet zomaar ‘alles overal’ aangeplant. Ze kijken naar de beste match tussen terroir en wijnstok. Zo wordt Montalcino al sinds begin der tijden gezien als het gebied waar de sangiovese zich het beste manifesteert. Om dat nog eens te versterken houden de broers zich aan hun ‘natuurlijke’ geloofsovertuiging en voeden dit terroir met niets anders dan natuureigen producten om het rijk te houden aan voedingsstoffen voor de door hen o zo geliefde wijnstokken. Ook werken ze nauw samen met Ruggero Mazzili in de gaarden en met Paolo Caciorgna in de kelder, beiden geroemd om hun kwaliteiten.

Tweedeling in taken
De gedrevenheid van de tweeling zie je direct terug in hun voorkomen; Andrea is een lange, enthousiaste man, z’n hele lichaam beweegt als hij praat, inclusief zijn lange golvende haar. Zo graag wil hij dat je hem goed begrijpt. Diezelfde passie legt hij in zijn wijnen, hij is op en top wijnmaker die gelooft in waar hij mee bezig is. Marcello – dezelfde lengte maar met kort haar – is van huis uit architect en heeft een prachtige kelder ontworpen die zoveel mogelijk CO2 neutraal is, dus veel zonnecollectoren, waterfilters en meer van dat soort zaken. Hij zorgt er ook voor dat alle wijn en druiven per zwaartekracht wordt verplaatst en het gebouw een uiterst contante temperatuur heeft.