The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongItalie
TypeFamiliebedrijf
Sinds1985
Oppervlakte4 hectare
Productie15.000 flessen per jaar
OenoloogFabrizio Niccolaini
LandbouwBiodynamisch/natuurwijn

Massa Vecchia

Hoog in Maremma, aan de voet van de Metalliferous Hills, vind je sinds 1985 wijnmaker Fabrizio Niccolaini en zijn vrouw Patrizia. Dit koppel weet – tegenwoordig met versterking van Patrizia’s dochter en haar partner – van een kleine vier hectare bijzonder opmerkelijke wijnen te produceren. Op zeer eigenzinnige wijze. Zo heeft het stel lak aan alle gangbare wijnwetten. De stokken zijn niet allemaal geënt op Amerikaanse onderstokken. Bij de productie van witte wijn komt schilinweking kijken en er wordt geen sulfiet gebruikt. Daarbij lijkt het alsof ze nog nooit hebben gehoord van temperatuurcontrole tijdens de vergisting. Bij menig ervaren wijndrinker borrelen nu wellicht minder smakelijke associaties op. Maar het resultaat is verrassend.

Echt 100% natuurlijk
Fabrizio, van huis uit chemicus, en Patrizia gaan geheel biologisch te werk. Hun interesse voor policultuur is groot. Ze maken dan ook geen gebruik van pesticiden en herbiciden. Wel werken ze met kopersulfaat, net genoeg om het plantje te stimuleren zichzelf te beschermen. Om het af te maken worden de hectaren gevoed met compost van eigen huis. Twee lange hoorn ossen zijn in dienst genomen om hun gekoesterde land te bewerken. Tot slot, de kelder waar dezelfde visie regeert, die zich uit in natuurlijke vergisting en de rijping op eiken-, kersen- en zelfs kastanjehout. Uiteraard wordt er niet geklaard en gezuiverd. Het resultaat? Massa Vecchia produceert, op z’n zachtst gezegd, bijzondere wijnen met een enorme expressie van het terroir. Die ook nog eens uitzonderlijk goed verjaren.