The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongOostenrijk
TypeFamiliebedrijf
Sinds2019
Oppervlakte2,3 hectare
Productie10.000 flessen per jaar
OenoloogDaniel Vogelwaid en Michael Donabaum
LandbouwBiologisch in conversie

Von der Vogelwaide

Von der Vogelwaide is een bijzonder wijnproject geleid door Daniel Vogelwaid en Michael Donabaum, twee gepassioneerde wijnmakers uit de Wachau, Oostenrijk. Het duo koos er in 2019 voor om hun eigen pad te bewandelen, waarbij ze expliciet afstand doen van de traditionele benaming “Weingut”. Hierbij zoeken ze naar innovatieve methoden en hebben ze een sterke nadruk op duurzaamheid en biodynamische productie. Hun opgedane internationale ervaring in gerenommeerde wijnregio’s en hun diverse achtergronden, waaronder ook interieurontwerp, geven hen een unieke kijk op zowel wijnbouw als creativiteit. Daniel studeerde wijnbouw en oenologie in Geisenheim, Bordeaux en Wenen. Hij werkte op prestigieuze wijngaarden zoals Domaine de l’Horizon, Chateau Palmer en Comtes Lafon in Frankrijk en Fryer’s Cove in Zuid-Afrika. Michael daarentegen groeide op in het familiebedrijf en verdiepte zijn kennis in gerenommeerde wijnhuizen als Franz Hirtzberger en Tokara in Zuid-Afrika. Tevens ligt zijn passie bij interieurontwerp, wat hem een extra creatieve invalshoek geeft in zijn werk als wijnmaker. “We vullen elkaar goed aan”, bevestigt Michael “We vinden het allebei leuk om in de wijngaard te zijn. Daniel is de kelderman, ik hou vooral van alles wat daarna komt, de verkoop, het ontwerp.

De zoektocht naar wijngaarden begon in 2019 met een opvallende campagne in de Wachau, waarin ze opriepen naar moeilijk toegankelijke of verlaten wijngaarden. Binnen een week vonden ze twee wijngaarden die bijna onherkenbaar waren door overgroeiing. Met toewijding en passie begonnen ze deze percelen te cultiveren en nieuw leven in te blazen. De eerste wijngaard, gelegen in de Ried Schön in Spitzer Graben, was “als een slapende Doornroosje”, zo omschrijven ze zelf. Een verborgen parel. Met de steun van –onder andere– oma Donabaum konden de jongens binnen enkele maanden de eerste wijnstokken planten. Inmiddels beheren de jongens liefst 3 hectare biologisch land, waarvan 2,3 hectare in productie is.

Deze alternatieve aanpak is kenmerkend voor hun stijl: vrij, ongewoon en gericht op innovatie. Wat dit project zo speciaal maakt, is niet alleen de ervaring en kennis die ze inbrengen, maar ook de filosofie van inclusiviteit, creativiteit en respect voor de natuur. Hun wijnen weerspiegelen een diepe verbondenheid met de unieke terroirs van de Wachau, waarbij ze afstappen van conventionele benaderingen om iets geheel eigens te creëren.

Het opzetten van een wijnbedrijf zonder eigen wijngaarden vereist bovengenoemd idealisme. Dit uit zich aansluitend in de praktijk in het gebruik van traditionele wijnbouwapparatuur en hiermee héel veel handwerk aan de wijnstokken op steile hellingen. De opvatting van beide heren vertaalt zich in de kelder naar minimale tussenkomst in het vinificatieproces. De wijnen worden op een pure en eenvoudige manier geproduceerd, zonder toevoeging van gist of andere stoffen. Zorgvuldig geselecteerde druiven worden voorzichtig geperst en –meestal– opgeslagen in gebruikte Bourgondische vaten. Hier krijgen ze alle tijd om te rijpen. Het resultaat zijn romige cuvées van grüner veltliner en riesling, met een knipoog naar de Rhône. Net zoals het proces in de wijnkelder langzaam en bedachtzaam verloopt, zo zijn ook de wijnen. “Flessenrijping is essentieel voor ons. Als onze wijnen eenmaal op de markt komen, zijn ze als een op maat gemaakt paar schoenen: hoe ouder, hoe verfijnder en aangenamer ze worden.” Aldus de Daniel en Michael. Dus wij kunnen niet wachten…

Wijnen van Von der Vogelwaide