The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongSpanje
TypeCoöperatie
Sinds2015
Oppervlakte
Productie15.000 flessen per jaar
OenoloogLucía Fuentes / Desirée
LandbouwDuurzaam

4ojoswines

De prachtige, eeuwenoude tradities van Jerez staan als een huis. Maar een beetje verandering, dat kan nooit kwaad. En die is er de laatste jaren gelukkig. Een mooi voorbeeld vonden we op een bedrijventerrein in El Puerto de Santa María, in een piepkleine bodega. Daar maken drie vrouwen – Olga Sánchez, Lucía Fuentes en Desirée Rodríguez – een nieuw type wijn. Ze ontmoetten elkaar tijdens hun studie wijnbouw en vinificatie, en werken sinds 2015 samen onder de naam 4OjosWines.

Aan de basis van hun wijnen staat het ras moscatel de Alejandría. Moscatel is in Jerez doorgaans bestemd voor zoete sherry. Maar Sánchez, Fuentes en Rodríguez willen dit druivenras veel meer laten schitteren, als de ‘koningin’ van hun bodega. En daarom maken ze er juist onversterkte, droge wijnen mee.

De druiven voor de wijn komen onder meer uit de topwijngaard Blanquito, die in de pago Balbaína ligt, een groep kwaliteitswijngaarden ten noordwesten van El Puerto de Santa María. Waar moscatel in en rond Jerez meestal op zanderige bodem is aangeplant, staat hij daar juist in albariza, de beroemde kalkrijke bodemsoort. Dat geeft hem een heel ander karakter. Het drietal, dat al snel de koosnaam Las Chicas del Moscatel kreeg, maakt vervolgens de wijn met een minimum aan ingrepen, en soms met behulp van oude technieken als het met de voet treden van de druiven. Een deel van hun wijnen krijgt een rijping onder flor (een laag gist die op de wijn drijft).

De eerste wijn van 4OjosWines kwam er niet vanzelf en kreeg daarom de naam Contratiempo. Die verwijst naar de onverwachte obstakels die opdoken, maar ook naar het rebelse karakter van de wijn. Toch was hij meteen zó goed, dat chef Ángel Léon van driesterrenrestaurant Aponiente, waar Lucía als sommelier werkt, hen vroeg een wijn speciaal voor zijn restaurant te maken. Contratiempo wordt zonder florrijping gemaakt en is een droge, aromatische en tegelijk hartige wijn met een volle smaak, opgefrist door levendig zuur en mooi fruit, met in de afdronk fijne bitters en ziltigheid. Voor de drinker is er geen enkel obstakel dus…