Land van oorsprong | Spanje |
Type | Familiebedrijf |
Sinds | 1895 |
Oppervlakte | 30 hectare |
Productie | xx flessen per jaar |
Oenoloog | Juan Cerdán |
Landbouw | Biologisch gecertificeerd |
Bodega Cerrón
De geschiedenis is -net als de wijnstokken- complex en diepgeworteld, hier op de scheidslijn van Levante en Castilla la Mancha. Onder de vlag van D.O.P. Jumilla cultiveert de familie Cerdán hier sinds eind 19e eeuw de meest uitdagende stukken grond. De historie en complexiteit hiervan wordt ons kraakhelder als we Juan José –samen met broer en zus Carlos en Lucía vierde generatie wijnmaker– aan het woord laten. Hij vertelt openhartig het verhaal van hoe kleine landbouwbedrijven zijn ontstaan in Fuente Álamo (Albacete), het dorp waar zijn familie zich decennia geleden vestigde en waar overgrootvader Francisco Cerdán de fundering legde voor het wijndomein wat het nu is. “De oorsprong speelt in de tijd na de Spaanse land onteigening in het begin van de 19e eeuw, toen landeigenaren, geconfronteerd met een gebrek aan geld, enkele van hun slechtste terreinen aan arbeiders gaven. Dit waren meestal terraswijngaarden met arme grond in hoger gelegen gebieden, tot wel 1000 meter boven zeeniveau. Kortom erg lastig te verzorgen.”
Nagenoeg alle etiketten op de flessen zijn ontleend aan familieportretten en hoewel het verleden hiermee duidelijk zichtbaar is, wordt de toekomst zeer goed vertegenwoordigd. Terwijl duurzame en verantwoorde landbouw altijd al werd beoefend, werd de wijnmakerij in 1995 biologisch gecertificeerd. De wijngaarden van Bodegas Cerrón behoren hiermee tot de eerste lichting biologisch gecertificeerde wijngaarden in Spanje. Daarom wordt er in deze wijngaarden geen kunstmest, additieven of synthetische chemicaliën gebruikt. Aan de 25 tot 70 jaar oude wijnstokken wordt enkel handmatig geoogst. Ook worden enkel inheemse gisten gebruikt bij het maken van wijn. In de kelder van het domein vinden we een enorme verscheidenheid aan wijnvaten. Eiken, cement, amfora, roestvrij staal, tinajas en foudres in alle maten, nagenoeg alle materialen worden gebruikt om de wijnen te fermenteren en te laten rijpen. Hierbij wordt te allen tijde gekozen voor het respecteren van het fruit, terroir en frivoliteit van de wijn, die op geen enkele manier overstemd mag worden door houttoetsen of een boers karakter.
Het is de doelstelling van Lucía, Carlos en Juan José om de biodiversiteit in stand te houden, eeuwenoude stokken te redden en ze na jaren van verwaarlozing weer productief te maken. Een van de belangrijkste factoren voor de kwaliteit van de wijnen is de bodem met de aanwezigheid van het ruwe kalksteen en veel stenen en rotsen die helpen om het vocht vast te houden in de hitte van de zomer. De schaduwrijke hellingen die -net als de wortels van de wijnstokken- gericht zijn op het noorden geven de druiven meer tijd om te rijpen. Het zijn deze belangrijke en unieke details die de monastrell en petit verdot variëteit laten ontwikkelen tot wijnen met een heerlijke atypische frisheid en verkwikkende zuurgraad. Daarnaast is een andere belangrijkste verdienste van Bodegas Cerrón het feit dat houtgebruik nagenoeg onopgemerkt blijft in bijna al hun wijnen.
—
Stratum Wines (“Vinos de Estrato”) is een tweede project van Bodega Cerrón en vond zijn oorsprong in de Paraje de la Muela, het hoogste en noordelijkste punt van de gehele DOP Jumilla. In 2011 begon de 4e generatie van de familie hier met het herstel van het ‘plantenerfgoed’ van de stad Fuente Álamo, waarbij ze de historische en verlaten wijngaarden herwaardeerden en werken aan de oeroude ongeënte stokken die zijn aangeplant tussen 1910 en 1960. “Het gaat niet alleen om het behouden van wat we hebben, maar om het blijven bouwen aan een gezond land, het blijven creëren van de perfecte balans met de natuur.”, aldus de familie Cerdán.
Ze werken hard op het dorre en hoge plateau, waar de wijngaarden worden gedomineerd door het druivenras monastrell. Daarnaast wordt die vergezeld door locale variëteiten zoals blanquilla, forcallat, bobal, bonicaire, moravia agria en rojal. Met gemiddeld 3000 zonuren per jaar is het gemakkelijk om overweldigende en krachtpatsers van wijnen te maken in dit klimaat. Maar vanwege de zoektocht naar- en het werken in wijngaarden met veel hoogtemeters en ‘koele’ orientaties (dus voornamelijk naar het oosten en noorden gericht) gaat Stratum Wines volledig tegen deze stijl in door subtiele wijnen te maken die pronken met het terroir in plaats van dat ze worden gedomineerd door rijp fruit en houtgebruik.