The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongSpanje
TypeCoöperatie en joint venture
Sinds2019
Oppervlakte15 hectare
Productie23.000 flessen per jaar
OenoloogFrank Smulders
LandbouwConventioneel

Liskar

Liskar is hét project van Frank Smulders, Nederlands eerste Master of Wine (sinds 1992) en internationaal vermaard Spanje expert. Hij begon Liskar in 2019, met het idee zeer oude Garnacha wijngaarden in het koelste deel van Navarra te behouden en het grote potentieel ervan om te zetten in de best mogelijke rode en rosé wijnen.

De wijngaarden van Liskar liggen rondom het plaatsje Liédena, in het uiterste noordoosten van Navarra. De meestal besneeuwde toppen van Pyreneeën zijn met het blote oog zichtbaar, en zorgen voor een frisse valwind, de ‘cierzo’, die op warme zomerdagen zorgen voor afkoeling van de wijngaarden, met name in de nacht. De oogst vindt dan ook in de regel pas in de tweede helft van oktober plaats, wat voor Spanje zeer laat is.

Het kroonjuweel van de wijngaarden is een in 1900 aangeplant perceel van 0,5 hectare waarin, uniek voor Navarra, destijds -naast Garnacha- 8 druivensoorten zijn aangeplant, waaronder de oeroude witte Castellana Blanca. In 2020 werd de eerste wijn van dit perceel geproduceerd. Voor de rode Liskar werden 3 percelen gekozen, aangeplant in 1904 en 1930. Voor de rosado een perceel uit 1950. Door de koude cierzo hebben de wijnen veel frisse zuren, en wordt er bewust bij volledige rijpheid geoogst. Hierdoor wordt het complete smaakpotentieel van de druiven bereikt en benut, maar blijft de balans tussen alcohol en zuren uitstekend. De wijnen worden gevinifieerd in de kleine dorpscoöperatie ‘San Francisco Javier’ in Liédena. De rode wijnen krijgen uiteraard houtlagering, maar hiervoor worden alleen gebruikte vaten van het allerbeste Frans eikenhout gebruikt, gekocht van bevriende top wijnmakers in Frankrijk en Oostenrijk.

De wijnen worden allemaal met stelvin (schroefdop) afgesloten, voor Frank de enige mogelijke keuze: alleen zo worden problemen met TCA, verlies van fruit in de wijn en verschillen in flesontwikkeling uitgebannen.