The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongSpanje
TypeFamiliebedrijf
Sinds1920
Oppervlakte
Productie50.0000 flessen per jaar
OenoloogEulogio Pomares
LandbouwDuurzaam

Zarate

Zarate is een familiebedrijf in Meaño, het hart van de Salnés-vallei in de Rías Baixas appellatie. De Zarate traditie begon in 1707 en nu zeven generaties later maakt de familie nog steeds niet zomaar wijn. Hun Albariño staat wereldwijd bekend als een absoluut hoogtepunt van de regio. De wijngaard bevindt zich op het terrein van een pazo uit de 16e eeuw. De filosofie van het landgoed is dat elk perceel – met behulp van zorgvuldig gereguleerde opbrengsten – het ware karakter van zijn terroir- en druivensoort moet uiten.

Vinificatietechniek en inheemse druiven
In de jaren ‘50 beïnvloedde Zárate de vinificatietechnieken op de Albariño wijnen op baanbrekende wijze. Wat zij destijds introduceerde is vandaag nog steeds succesvol. Ernesto Zárate won Cambados Albariño Fiesta drie opeenvolgende jaren -1954, 1955 en 1956, een wijn-evenement waarvan hij tevens één van de oprichters is. Na zijn derde triomf trok hij zich terug uit de wedstrijd en presenteerde daar nooit meer zijn wijnen. Inheemse druiven Het totale wijngoed omvat 6,5 hectare verdeeld in 11 percelen in de dorpen Sisán en Padrenda. Beide dorpen bevinden zich in de vallei van Salnés, waarvan de arme en goed blootgestelde gronden aan de wieg van de albariño-druif worden beschouwd. De belangrijkste druivensoort is albariño maar Zarate verbouwt ook de inheemse rode druiven caiño tinto, loureiro tinto en espadeiro.

Duurzame wijnbouw
De gemiddelde wijnstok is hier zo’n 35 jaar oud. Stekken van de alleroudste stokken gebruikt Zárate voor nieuwe plantages. Alle methoden in de wijnbouw zijn milieuvriendelijk; sinds 1994 groeien in alle percelen permanente natuurlijke dekkingsgewassen, Zárate ploegt niet, gebruikt geen bestrijdingsmiddelen en bevrucht de grond niet met chemische voedingstoffen. De klassieke pergola is het meest gebruikte snoeisysteem. De oogst is handmatig met kleine kistjes van 16 kg, voorafgegaan door talrijke rijpheidscontroles op de druiven. De plukkers sorteren de trossen op de wijnstok en elimineren druiven die mogelijk door rot kunnen worden beïnvloed.