The wishlist name can't be left blank

WACHAU

steile terrassen, edele druiven, monumentale wijnen

Werelderfgoed in een uniek landschap – welkom in de Wachau. In dit smalle deel van het Donaudal, vanaf Melk tot Krems, worden buitengewoon onderscheidende wijnen geproduceerd op slechts 1.344 hectare wijngaard. Een groot deel daarvan staat op steile terraswijngaarden, die hier vanaf de 8e eeuw zijn aangelegd door kloosterordes. In de Wachau worden enkele van ’s werelds beste witte wijnen geproduceerd van vooral grüner veltliner en riesling, die een enorm rijpingspotentieel hebben.

REGIO & WIJN

Het verhaal van één van de meest fascinerende wijnregio’s van Oostenrijk begint lang geleden. Gedurende miljoenen jaren heeft de Donau het kronkelige steile dal uit stevige gneis en amfibolieten uitgehouwen, en tijdens de ijstijd heeft zich op veel plaatsen löss gevormd. Vandaag de dag bieden deze verschillende bodemstructuren perfecte terroirs voor complexe grüner veltliners en ‘rassige’ rieslings. De riesling staat over het algemeen op de hoger gelegen terrassen met karig mineraalrijk gesteente en de grüner veltiner houdt meer van de lager gelegen wijngaarden die iets rijker zijn aan löss. Om de steile hellingen van de Wachau wijnbouw werkbaar te maken, hebben de Beierse kloosters hier in de middeleeuwen terrasmuren aangelegd. Zowel de geologische omstandigheden, als ook het prachtige landschap met terraswijngaarden, zorgen voor het unieke karakter van de Wachau. Niet voor niets zijn de terraswijngaarden van de Wachau door UNESCO tot wereldcultuurerfgoed uitgeroepen.

Het klimaat is hier tevens opmerkelijk, omdat twee krachtige systemen, uit de westelijke Atlantische Oceaan en de oostelijke Pannonische, elkaar ontmoeten in de Wachau. Het microklimaat speelt eveneens een belangrijke rol, beïnvloed door iedere individuele helling, de expositie en bodem, maar tevens door warmte vasthoudende muren en rotsen. De hete, droge zomers en de strenge winters worden getemperd door het grote wateroppervlak van de Donau. In de zomer zorgt nachtelijke koelte uit de bossen boven de wijngaarden voor aanzienlijke schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen, waardoor de wijnen een lange rijping kennen en naast een vaak behoorlijke body en complexiteit toch ook altijd hun fraîcheur behouden.

Uniek voor de Wachau is tevens het feit dat ze hier over een zeer actieve gebiedsvereniging beschikken (Vinea Wachau), die sinds 1983 de grote motor is geweest achter het internationale succes van de Wachau. Vrijwel alle wijnboeren van de Wachau zijn lid van de Vinea Wachau (meer dan 200 wijnboeren). Deze gebiedsvereniging heeft eigen kwaliteitsbenamingen: Steinfeder, Federspiel en Smaragd. Wijnen die voldoen aan de strenge regels van de Codex Wachau mogen op de markt komen met deze kwaliteitsaanduidingen. Ze staan voor verschillende wijntypes: Steinfeder mag maximaal 11,5% alcohol hebben en is fris en lichtvoetig van smaak, Federspiel is het middeniveau van maximaal 12,5% alcohol en Smaragd betreft de rijkste en meest complexe wijnen vanaf 12,5% alcohol.

In het jaar 2020 is daarnaast ook de herkomstbenaming Wachau DAC officieel tot stand gekomen. In de Wachau DAC wordt er onderscheid gemaakt tussen Gebietswein, Ortswein en Riedenwein, waarbij de laatste alleen is toegestaan voor wijnen van grüner veltliner en riesling. Voor de Ortswein zijn ook andere witte druivenrassen toegestaan zoals Neuburger en Muskateller. Voor Gebietswein daarnaast ook, onder andere, zweigelt en pinot noir. Zowel in de Wachau DAC als in de Vinea Wachau is het oogsten met de hand verplicht.

Wijngaard

1.344 ha

Benamingen Kwaliteitswijn

Wachau DAC, Niederösterreich

Voornaamste Druivenrassen

grüner veltliner, riesling

Belangrijkste Wijnbouwdorpen

Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching, Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, Rossatz

Onze wijnmakers uit Wachau

Domäne Wachau

F.X. Pichler

Knoll

Mathias Hirtzberger

Nikolaihof

Prager

Veyder-Malberg